Ширина виробу залежить від вибраних
ниток, їх товщини, від того, сильніше чи слабше ви натягуєте петлі при
в’язанні. Саме для того, аби не перев’язувати виріб по декілька разів,
нам і потрібно в’язати невеличкий зразок, щоб визначити щільність
в’язання. За цим зразком ми можемо побачити чи підходить вибраний
малюнок для наших ниток та спиць, а також зможемо розрахувати кількість
петель.
Купуючи нитки, ми можемо побачити на
етикетці позначені номери спиць, які підходять для в’язання саме цими
нитками, але це всього навсього рекомендація. Оскільки, зазвичай, на
етикетці вказаний не один номер, а певний інтервал, наприклад 2.5-3.5.
Все залежить від того, як ви в’яжете петлі – слабше чи тугіше.
Відповідно і спиці потрібні тонші, або грубші. Краще, звичайно,
спробувати зв’язати зразок на спицях різної товщини. Тоді ми зможемо
побачити який візерунок кращий і чіткіший. Інколи, трапляється. що
підходить зовсім інший номер спиць, який не вказано на етикетці, та
головне, аби результат вам сподобався.
Спиці для в’язання бувають різних видів, а тому і призначені для різного в’язання. Вони бувають прямі довгі, до 40 сантиметрів, призначені для плоского в’язання (деталі кофт, жакетів. шарфів), прямі короткі до 15 сантиметрів по 5 штук, призначені для кругового в’язання (рукавиці, шкарпетки, гольфи), кругові спиці, призначені для кругового в’язання, а також для в’язання великих виробів (шапки, спідниці, комірці), допоміжні спиці, використовуються при в’язанні кишені, кіс, складних ажурних візерунків.
Для того, аби зв’язати контрольний
зразок, потрібно набрати від 30 до 50 петель – все залежить від товщини
ниток (якщо нитки товстіші – менше петель, тонші – більше). У висоту
потрібно зв’язати сантиметрів 15. Якщо у в’язанні будуть різні малюнки,
потрібно спробувати зв’язати різні зразки, аби переконатися, що виріб
буде саме таким, як нам потрібно. Вироби із деяких ниток (віскоз, шовк,
напівшерсть) можуть змінювати форму після прання, тому рекомендується
зразок випрати, висушити на горизонтальній поверхні – і, лише, тоді
братися до розрахунків.

Немає коментарів:
Дописати коментар